O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αντλιών Θερμότητας (EHPA) εκπόνησε και δημοσίευσε τα αποτελέσματα μεγάλης πανευρωπαϊκής έρευνας για την αγορά των συστημάτων αυτών και την υιοθέτηση τους στον κτιριακό τομέα (νέες οικοδομές και ανακαινίσεις).

Η έρευνα δείχνει την ανάκαμψη της σύγχρονης αυτής τεχνολογίας θέρμανσης μετά από τα 3 χρόνια οικονομικής κρίσης και στασιμότητας στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στην Ευρώπη το 2013 πωλήθηκαν 771.245 αντλίες θερμότητας, παρουσιάζοντας αύξηση από το προηγούμενο έτος και ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό εγκατεστημένων αντλιών θερμότητας κοντά στα 7 εκατομμύρια σε κτίρια κάθε είδους, από σπίτια μέχρι ξενοδοχεία.

Ειδικότερα συμπεράσματα της έρευνας :
  • η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στη χρήση αντλιών θερμότητας για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (αφορά κυρίως κατοικίες, ξενοδοχεία, πισίνες)
  • παρόλο που η οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε κάμψη, οι αντλίες θερμότητας επανακάμπτουν διότι αποτελούν το σύστημα που προτιμάται στις ανακαινίσεις κτιρίων ως το πιο αποδοτικό ενεργειακά
  • αντίθετα με τις λανθασμένες αντιλήψεις του παρελθόντος, οι αντλίες θερμότητας είναι ιδανικές και για ψυχρά κλίματα, καθώς «πρωταθλήτριες χώρες» στην Ευρώπη είναι εκτός από τη Γαλλία όλες οι βόρειες : Σουηδία, Γερμανία, Νορβηγία, Φινλανδία
  • την τελευταία 4ετία υποχωρούν οι αντλίες θερμότητας τύπου απευθείας εκτόνωσης (π.χ. VRF) έναντι του ανερχόμενου τύπου «νερού».

Ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού EHPA θεωρεί τα νέα ενθαρρυντικά, όχι μόνο για τον τομέα των αντλιών θερμότητας αλλά και για τους ευρύτερους στόχους της Ευρώπης. «Έχει ειπωθεί επανειλημμένως από τους ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθεί στη βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ενεργειακή ασφάλεια». Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη των τριών αυτών στόχων. Καταρχήν χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές και άρα συμβάλλουν στην αειφορία, την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος και την προστασία του περιβάλλοντος, Παράλληλα, επειδή κορυφαίοι παγκοσμίως κατασκευαστές εδρεύουν στην Ευρώπη, η αγορά αντλιών θερμότητας δημιουργεί τοπικές θέσεις εργασίας όχι μόνο στην εγκατάσταση αλλά και στην κατασκευή τους.

Ειδικά για το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας, η EHPA εξέδωσε πέρσι μία μελέτη με τίτλο ‘Winter is coming’ δείχνοντας ότι οι αντλίες θερμότητας θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν σε βάθος χρόνου το συνολικό μερίδιο θερμότητας που παράγεται από εισαγόμενο ρωσικό φυσικό αέριο, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για το 2030. Πρόκειται δηλαδή για μια αληθινή εναλλακτική λύση στις «προβληματικές» για την Ευρώπη και την Ελλάδα εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, που δεν έχει μεγάλη διαφορά εάν είναι πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ανάλογα με τη... μόδα.

Η ανάκαμψη των αντλιών θερμότητας έχει επιτευχθεί μάλιστα χωρίς το ευρύ κοινό, οι πολιτικοί αλλά και μέρος του τεχνικού κόσμου να έχουν καταλάβει ότι οι αντλίες θερμότητας αποτελούν τη σημαντικότερη τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κτιριακό τομέα.

Η Climaveneta είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αντλιών θερμότητας στην Ευρώπη, με έδρα στην Ιταλία και πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας, έρευνας & ανάπτυξης. Η Climaveneta έχει μάλιστα εξειδικευτεί στην περισσότερο σύγχρονη και ανερχόμενη σύμφωνα με την έρευνα της ΕΗΡΑ τεχνολογία αντλιών θερμότητας, τύπου «νερού».

Σχετικά Links :
Αναλυτικά αποτελέσματα της μελέτης της EHPA : εδώ
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αντλιών Θερμότητας : www.ehpa.org
Όμιλος Δέλτα Τεχνική (αποκλειστικός εισαγωγέας Climaveneta) : www.deltatechniki.gr

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

News Flash

Ενεργειακή αποδοτικότητα : Η αόρατη δύναμη της Ευρώπης

Ο Miguel Arias Cañete, νέος Ευρωπαίος Επίτροπος για την ενέργεια, είναι υπέρμαχος του συνθήματος «πρωτίστως αποδοτικότητα» (#efficiencyfirst). O Επίτροπος πιστεύει πως η ενεργειακή αποδοτικότητα αποτελεί ουσιαστικά μία εναλλακτική πηγή ενέργειας, την πιο φιλική προς το περιβάλλον, απαλλαγμένη από γεωπολιτικούς κινδύνους και προσιτή σε κάθε καταναλωτή.2016 Συναγερμός ! Το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη για τρίτη συνεχόμενη φορά !

Ο μέσος όρος της θερμοκρασίας του περασμένου έτους πάνω από στεριά και θάλασσα, ήταν ο υψηλότερος που έχουμε δει ποτέ από το 1880.Αντικαθιστώ το λέβητα και «εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Αντικαθιστώ το λέβητα και «εξοικονομώ κατ’ οίκον». Ένα πραγματικό παράδειγμα κατοικίας.